Logo

Välkommen till Insparken i Borås

DIN GUIDE SOM NY STUDENT

Insparken har som syfte att du som ny student ska få en chans att lära känna dina nya medstudenter, högskolan, Studentkåren i Borås och dess sektioner. Du har nu två veckor fulladdade med roliga aktiviteter för dig som ny student. Under insparken sker även en poängjakt som du som ny student kan delta i genom att genomföra utmaningar från poängjakten.

Schema för de kommande veckorna finns på våra kommunikationskanaler; orbi och instagram. Länk till respektive kanal finns nedanför!

Namnlös design-5

Din guide som ny student

Denna sida samlar all information du som ny student kommer att behöva under de två första veckorna. Här hittar du nyttig information, schema och länkar till våra kommunikationskanaler. 

Välkommen till Högskolan i Borås! 

Insparken är till för att du som ny student ska få så bra start som möjligt på högskolan. Insparken arrangeras av Studentkåren i Borås på uppdrag av Högskolan i Borås. 

Under Insparken kommer du få möjlighet att komma i kontakt med klasskompisar, högskolan, studentkåren och dess sektioner. Du kommer även få träffa på faddrar och campusföreningar. 

Första dagen 2/9

Här hittar du schema för din första dag på Högskolan i Borås. Resterande schema för insparken finns i Orbi. Användning och funktioner hos Orbi-appen kommer presenteras första dagen under klassrumspresentationer, men om du är nyfiken så går det att ladda ner appen redan nu från länken nedanför!

Hur du laddar ner appen finns i vanligt förekommande frågor längre ner på sidan.

08:00-09:00
Insläpp på Textile Fashion Centers innergård. Här möter du din klassfadder och träffar dina nya klasskamrater. Du får en pluggpåse med bra att ha saker i.

Hitta till Textile fashion Centers innergård: Hitta på campus A till Ö – Högskolan i Borås (hb.se)

09:00
Insparken börjar – du hälsas välkommen av bland annat Studentkåren i Borås’ ordförande Linnea Strand och rektor Mats Tinnsten. 

09:40
Studentkåren i Borås’ insparksansvariga Anna Wik samt Tobias Minin från kommunikation på Högskolan i Borås kliver upp på scen och presenterar dagens och kommande veckors planering.

10:00 – 12:00
Du samlas tillsammans med din klass och klassfadder för rundvandring av campus och får information inför din studietid.

12:00 – 13:00
Lunch på campus.

13:00 – 16:00
Workshop med klassen – här får ni möjlighet att lära känna varandra och arbeta tillsammans. Ni kommer också att få träffa representanter från näringslivet inom just ert område.

16:00
Final med härliga presentationer från workshopparna och uppladdning inför kvällens aktiviteter.

17:00
Dagen rör sig mot sitt slut på campus. På kvällen finns det möjlighet möjlighet att tillsammans med faddrarna gå till stans olika barer för att lära känna varandra ytterligare. Passa på att fråga din/a faddrar om din utbildning, förväntningar och annat skoj!

Det kommer information om vilka barer som gäller för kvällen senare.

Vilka Träffar du under Insparken?

Under din inspark kommer du träffa flera olika personer och grupper. Nedanför kan du läsa mer specifikt om vilka du kommer träffa på.
Studentkåren i Borås (SiB)

Studentkåren i Borås (SiB) arbetar varje dag för att ge studenterna vid Högskolan i Borås bästa möjliga förutsättningarna för sina studier. Vi bevakar och medverkar i utvecklingen av utbildningar samt förutsättningar för studier vid högskolan. Genom studentinflytande har du som student möjlighet att vara med och påverka din utbildning.

Kårstyrelsen (KS)

Studentkåren i Borås har en central styrelse, kårstyrelsen (KS), som väljs in av SiB’s medlemmar i fullmäktige. KS har bland annat huvudansvar för organisationen, utbildningsansvar vid Högskolan i Borås, insparken, och att stötta sektionerna.

Kårstyrelsen har idag tre förtroendevalda som jobbar på heltid.

Kansliet

Kansliet består av anställda, kårstyrelsens ordförande, vice ordförande med utbildningsansvar och vice ordförande med studiesocialt ansvar. Samtliga sköter den dagliga verksamheten vars uppgift är att stötta Studentkåren i Borås och upprätthålla avtalen gentemot Högskolan i Borås.

Faddrar

För att kunna göra insparken så bra som möjligt för dig som ny student finns faddrar på plats under hela insparken för att underlätta dina två första veckor på högskolan. De är där för att kunna hjälpa dig komma till rätta i din nya roll som student.

Faddrarna bär en faddertröja med färg från deras respektive akademier. Är du osäker på något eller har andra funderingar så tveka inte att fråga en fadder! De är där för att underlätta din första tid på skolan, och ser fram emot att få lära känna dig!

Poänggeneraler (PG)

Poänggeneralerna (PG) är en grupp som bedömmer genomförande av uppdrag från poängjakten. Poängjakten är en tävling där du i din sektion kan tävla mot de andra sektionerna under insparkens två veckor genom att utföra uppdrag som PG bedömer.

PG sammanställer alla poängsatta uppdrag och presenterar den segrane sektionen under avslutningsfesten på klubben X&Y fredag den 13e september.

Projektgruppen (PRG)

En grupp engagerade studenter har under vårterminen och sommaren arbetat för att planera den roligaste insparken till er nya studenter. Lättast att känna igen de som är med i projektgruppen är genom deras gröna tröjor. Kom gärna fram och prata med prg, ställ frågor eller ge synpunkter!

Campusföreningar

Under insparken hjälper ofta campusföreningarna till, både som faddrar och genom att hålla i event. Du känner igen dem på deras overaller, där varje förening har sin egna färg på overallen. Det finns möjlighet att träffa campusföreningarna utöver insparken på föreningstorget den 10e september.

Vanliga frågor

Här kan du få svar på frågor som ofta kommer upp för dig som ny student.
VAD ÄR ORBI?

Orbi

Genom Orbis app kan du som student hitta event, information och karriär-relaterat innehåll baserat på information du anger vid registrering eller väl inne i appen.

En student som skapar ett konto i Orbi följer automatiskt alla sektioner och utskott som är relevanta beroende på vad man studerar. Efter registrering kan man lägga till egna intresseföreningar genom att utforska och vandra runt i appen för att skaffa sig det mest relevanta och intressanta innehållet i appen. 

Appen är kostnadsfri för alla studenter.

Ladda ner appen idag och samla ditt studentliv på en plats:

  • Studentkåren i Borås och alla studentföreningar på ett ställe
  • Kalender för alla campusevent
  • Alla dina relevanta events, kontakter och adresser
  • Hitta och lär känna din framtida arbetsgivare

Ladda ner:

PASSERTAGG/LÅNEKORT

När du studerar på Högskolan i Borås behöver du en passertagg samt personlig PIN kod för att komma in i de flesta lokaler. Denna passertagg fungerar även som lånekort på biblioteket.

Läs mer på Högskolans hemsida HÄR

MAT/MATLÅDA

Det finns flertalet platser på campus där man kan förvara sin matlåda i kylskåp. Även lokaler att äta i. 

På campus finns restaurangen Balder i balderbyggnaden, samt The Company i textile fashion center. Annars har Borås City flertalet restauranger som har goda erbjudanden på lunch.

FÖRVARING

På högskolan finns förvaringsskåp på nedre plan i biblioteket. 

KURSLITTERATUR

Högskolan i Borås har en egen studentbokhandel som har det mesta kurslitteraturen som behövs för utbildningarna på högskolan. 

Adress: Allégatan 6, 503 32 Borås
Hemsida: Borås Studentbokhandel

Color run

Första dagen

Första dagen

Första dagen

Color run

Häng på The Kårner