Tentamen på Högskolan i Borås, hur går det till?

Undrar du hur en tentamen ser ut och vad som egentligen gäller?

 • Anmälan till tentamen sker senast 10 dagar före tentamensdatumet på Ladokportalen där du loggar in med ditt studentkonto. Det är mycket viktigt att du anmäler dig i tid. Annars får du inte skriva tentamen!
 • Det är ditt ansvar att ha med dig rätt hjälpmedel till tentamen om så krävs. Högskolan tillhandahåller inte alltid hjälpmedel. Detta gäller specifikt om du använder miniräknare i era tentor, detta tillhandahålls inte av högskolan och det är ert ansvar att ta med en korrekt miniräknare.
 • Tentamensvakter är de personer som kommer att checka in dig, tilldela dig en plats, informera om hur det fungerar och övervaka så att allt går rätt till under tentamen. Det är extremt viktigt att du har med dig ditt ID till tentamenssalen, det måste vara ett fysiskt ID, foton av identitetshandlingar är ej godkända!
 • Här på högskolan i Borås skrivs tentamen anonymt. Man får då en personlig tentamenskod tilldelad till sig när man checkar in. Denna kod används istället för ditt namn på tentamen. Du ska aldrig skriva ditt namn på en tentamen.
 • Du får oftast inte välja själv vart i salen du vill sitta utan i många fall blir man utplacerad av tentamensvakterna vid en bänk via ett nummer eller en färg. Detta görs för att minska risken för fusk.
 • Personliga tillhörigheter – Du får inte ha några personliga tillhörigheter vid bänken. Detta läggs undan direkt när du kommer in i salen. Allt läggs ner i väska/jacka och placeras vid krokarna som finns i salen.
 • Elektronik så som mobiltelefoner, datorer, surfplattor med mera skall vara avstängda och placerade i din väska eller jacka som ska hänga vid väggkrokarna. Detta gäller även klockor och smartwatches.
 • Du får ha med vattenflaska/kaffe etc. och något att äta. Tänk på att inte ha med saker som prasslar mycket. Det råder nötförbud i högskolans lokaler så undvik alla sorts nötter. Undvik gärna citrusfrukter också pga. allergiska skäl.
 • Information kring vilka hjälpmedel som ska användas bör ni få under kursens gång. Om så inte är fallet kan ni alltid kontakta kursansvarig och fråga.
 • Det som ni alltid behöver ta med er in är penna och suddgummi
 • Öppna inte tentamen förrän tentamensvakterna säger till att det är fritt fram.
 • Efter första insläppet görs även ett andra insläpp. Efter 30 minuter får de som kommit sent till tentamen komma in.
 • Du får lämna in tentamen och lämna salen först efter 40 minuter skrivtid. Så om tentamen skulle börja 09:00 får man inte gå förrän 09:40.

För att på ett enkelt sätt förstå hur tentamen är uppbyggt finns här en Fejktentamen med frågor om hur tentamen går till. Ps. Facit längst ned i dokumentet!