Välkommen till Högskolan i Borås!

Grattis till din plats vid Högskolan i Borås!

Du har nu tagit det första klivet in i studentlivet. Att bli student är för många av er något helt nytt som kan kännas både spännande men kanske också lite läskigt. Studietiden är en upplevelserik, utmanande men framförallt rolig tid. På studentkåren jobbar jag och andra studenter för att tillsammans göra din studietid så bra som möjligt. Vi anordnar event, studentpubar och finns här som stöd för dig genom hela din resa.

Grattis en än gång och njut nu av sommaren så ses på din första terminsdag!

Ellen Högberg Signatur

Ellen Högberg, Kårordförande

En bild taget i Vardagsrummet på högskolans bibliotek. Fotograf: Anna Sigge

Ny Student – Vart ska jag börja?

Det första som du behöver hålla koll på är hur du registrerar dig som student vid högskolan. Det sker inom en viss tidsintervall och något du kommer behöva göra inför varje kurs. Men viktigast nu är att registrerar dig på ditt program! Glöm inte att registreringen  inför HT18 är öppen mellan 20 och 28 augusti. För att sedan komma åt alla andra tjänster som högskolan använder, till exempel PING PONG och din studentmail, har högskolan satt ihop en bra liten steg för steg-guide! För detaljinfo om ditt nya program  hittar du det mesta på Kurs- och Programtorget. Kurslitteratur skriver vi mer om längst ner i artikeln.

Första dagen

Den 3 september är du välkommen till din första dag som student. Hurra! Du kommer börja dagen i aulan KUBEN som ligger precis bredvid Textile Fashion Center. Adressen hit är Skaraborgsvägen 1. När du börjar beror på vilket program du studerar. Se ditt schema i Kronox för din starttid! Dagen kommer bestå av presentationer, repvandring och föreläsningar för att ge dig en gedigen start på ditt program. Under hela dagen kommer du vägledas av dina faddrar som är nuvarande studenter vid ditt program. Se till att äta en rejäl frukost (eller rejäl lunch för dig som börjar på eftermiddagen) då det är en dag fullpackad av intryck, möten och information. Du kan läsa mer om första dagen, samt vad en ”fadder” är, på vår Introduktionssida.

Introduktionen

När din första dag är slut, och kvällen tar vid, så tar Introduktionen över. Introduktionen pågår under två veckor där studentkåren, våra sektioner och föreningar anordnar aktiviteter för dig. Introduktionen är ett sätt för dig att möta andra nya studenter, möta Borås och högskolan, och det studentliv vi har i Borås. Det är den absolut bästa starten på ditt studentliv och Introduktionen har något för alla. Häng med ditt program och andra studenter ut på äventyr och ha de roligaste två veckorna du kommer ha i ditt liv! Introduktionen är öppen för alla nya studenter. På din första dag kommer du få ett armband av dina faddrar. Detta armband är din biljett till alla aktiviteter. Om du inte närvarar på din första dag kan du vid ett senare tillfälle hämta ditt armband i vår reception. Ett par saker som du kommer göra är att bygga en båt, springa Color Run, gå på barrunda genom Borås, och framförallt träffa dina kursare, andra studenter, faddrar och våra föreningar. Du hittar schemat, samt mycket nyttig information på vår Introduktionssida.

färghopp

En bild från början på Color run som hålls under Introduktionen.

Studentkåren i Borås

Studentkåren i Borås är den studentsammanslutning som är studentkår vid Högskolan i Borås. Detta innebär att vi ansvarar för en rad olika frågor för studenter och driver en väldans massa aktiviteter. I grunden arbetar vi med att göra din studenttid till den bästa möjliga. Vår studentkår drivs av våra ideellt engagerade studenter. Vi är en studentkår av studenter för studenter. Ett par exempel på områden vi arbetar med är:

  • att ge studentens perspektiv på Högskolan i Borås utveckling
  • att kvalitetssäkra högskolans alla kurser och program samt driva studenternas krav på en bra och givande utbildning!
  • att arbeta med politiska sakfrågor som rör studenter så som studenters hälsa, boende och studenters ekonomi.
  • att driva Borås studentpub ”The Kårner”.
  • att arrangera fester, resor och andra nöjesaktiviteter för våra studenter.

Våra sektioner

För att kunna arbeta på en sådan bredd är studentkåren indelad i tre olika sektioner. Sektionerna är baserade på program där Novitas (röd) är vår sektion för teknologi, ekonomi och textil. Humanitas (blå) är vår sektion för sjuksköterskeprogrammet, OPUS och offentlig förvaltning. Till sist är Scientias (gul) vår sektion för pedagogik, IT, information och bibliotek.

Det är våra sektioner som arbetar med alla våra studiesociala aktiviteter så som fester, lunchföreläsningar och resor. Som medlem i studentkåren tillhör du automatiskt din sektion. Sektionen är den enklaste språngbrädan in studentlivet och det är sektionerna som du kommer möta första dagen på din Introduktion.

Möjligheter

Studentkåren är en möjlighet för dig att pröva dina vingar inom områden du är intresserad av. Det är bara du som sätter stopp för vad du vill arbeta med. Har du en fråga som du verkligen vill arbeta med, då är studentkåren rätt  för dig! Möjligheterna och tyngden av att vara en studentkår finns där för dig som medlem att använda, så ta gärna chansen att arbeta med din passion hos oss.

Bli medlem!

Att vara kårmedlem betyder ett par saker. Indirekt är det vårt arbete med politik, utbildningskvalitet och kvalitetssäkring. Mer direkt innebär medlemskapet att du får stöd vid problem med kurser, tentor eller lärare. Dessutom finns hjälp om ditt Mecenat-kort krånglar samt att du får Mecenat-kortet levererat snabbare. Du får tillgång till ett gäng olika rabatter runt om i staden, exempelvis gratis fotbollsbiljetter till Elfsborgs hemmamatcher.

Ynka 200 kr/läsår eller 150 kr/termin är avgiften för ett medlemskap, och det är utan tvekan vägen in i ett lyckat studentliv, vare sig du vill engagera dig i vårt arbete, eller bara en del av vår studentkår och studentliv.
Bli medlem på vår medlemsportal eller direkt i vår reception. Du hittar receptionen i Sandgärdet bredvid biblioteket.

Studentkåren i Borås - fotokollage

Ett kollage från ett par av Studentkårens olika aktiviteter

Ska du flytta till Borås?

Det finns inget bättre sätt att ta sig in i studentlivet än att bo vid lärosätet. Att hitta boende kan vara utmanande och Borås har en boendemarknad som skiljer sig från andra orters. Här kommer lite tips och tricks för dig som ska ordna ett boende!

Till att börja med  behöver du ha koll på skillnaden mellan ”studentbostad” och en vanlig bostad. Studentbostäder kräver att du är student för att få hyra dessa, men i hur stor utsträckning du behöver studera kan skilja sig från bovärd till bovärd. Borås kommunala bostadsbolag, AB Bostäder Borås, har till exempel ett krav på att du ska klara 15 högskolepoäng per termin för att få hyra deras studentbostäder.

För att underlätta att hitta studentbostäder finns det en gemensam bostadsportal för studenter. Här lägger alla hyresvärdar, som har studentlägenheter, ut sina lägenheter när de blir lediga. Viktigt att poängtera är att de flesta använder systemet ”först till kvarn”, så sök direkt för att inte stå utan bostad!

Borås har ett större antal privata hyresvärdar. Dessa har oftast egna köer, eller använder just principen ”först till kvarn”. För att hitta dessa har Borås Stad en samlingssida där de listar de flesta hyresvärdar i staden.

Utöver detta finns det självklart ett gäng grupper på Facebook där du kan hitta lägenheter i Borås. Enklast är att söka på ”Lägenheter i Borås” och leta dig fram. Även blocket.se är en bra ide för den bostadssökande.

Möbler och sånt då?

IKEA? Nej du, i Borås har vi ingen sådan lyx! Närmsta varuhus finns i Göteborg. Istället är boråsarna väldigt duktiga på second hand – en hållbar och prisvärd lösning. Borås har tre stycken second hand-butiker i staden. Myrorna, Emmaus och Erikshjälpen. Ett givet stopp för dig som ska ha enklare porslin, glas och kanske någon bokhylla eller liknande.

Utöver dessa finns det ett par bra Facebook-grupper, exempelvis Borås NYA Loppis och Borås köp och sälj.
Annars huserar Mio, Jysk, EM Home och liknande möbel- och inredningskedjor i staden. Så även om IKEA är en bit bort, finns ett gäng bra alternativ för dig.

Under Introduktionen kommer vi att ordna en resa till IKEA, men även studentföreningen ”Hållbar student” kommer anordna ett second hand-safari. Mer info finns i Introschemat.

Här kan du köpa kurslitteratur!

Kurslitteratur… jam det är spännande. Vissa säger att de inte köpt en bok någonsin, andra säger att de köpt varenda bok på listan. I vilket fall som helst är kurslitteratur en viktig del av din utbildning. Hur viktig, skiftar mycket beroende på kurs. Ett tips är alltid att fråga kursansvarig vilka böcker som är viktiga och vilka som är mindre viktiga, så du vet vilka du behöver köpa och inte. Högskolans bibliotek har exemplar av varje kursbok, både utlåningsbara och de som inte får lämna biblioteket.

För att köpa böcker kan du vända dig till Facebook-gruppen för Begagnad kurslitteratur i Borås. Där säljer studenter vidare sina böcker billigare än originalpriset. Vår studentbokhandel är också ett bra ställe att köpa både begagnad och ny kurslitteratur. Här kan du även lämna in dina gamla böcker och få de sålda av butiken. En självklar plats för kurslitteratur som ligger precis bredvid högskolan!

hexagoner i biblioteket

Studentkårens logotyp kring studenter i Biblioteket.